Psychologische veiligheid voor leidinggevenden
Psychologische Veiligheid
“Psychologische veiligheid is een gedeelde overtuiging van de teamleden dat het team veilig is voor het nemen van interpersoonlijke risico’s.”
Bovenstaande definitie van Prof Dr. Amy Edmondson richt zich op het team perspectief van psychologische veiligheid. Naast het team perspectief is er ook het individuele perspectief, en het organisatieperspectief.
In de training over psychologische veiligheid kijken we naar alle drie deze perspectieven. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat is psychologische veiligheid?
- Wat zijn de voordelen van psychologische veiligheid?
- Hoe werkt het in onze hersenen?
- Een metafoor om naar psychologische veiligheid te kijken
- Hoe veilig ben ik en hoe weet ik dat?
- Wat kan ik voor mezelf doen om me veilig te voelen
- Hoe kan ik mijn behoefte op een veilige manier uitspreken
Deze training wordt zowel aangeboden voor medewerkers als leidinggevenden. Bij de leidinggevenden komen ook de volgende onderwerpen aan bod:
- Hoe veilig is mijn team?
- Hoe creëer ik psychologische veiligheid binnen mijn team?
- Hoe voer ik dit gesprek met het team?
- Hoe voer ik dit gesprek met één teamlid?
Resultaat voor leiders:
- Een goed begrip van wat psychologische veiligheid is
- Een goed begrip van de voordelen van psychologische veiligheid
- De vaardigheid om de tekenen van (on) veiligheid te herkennen
- De tools om het gesprek over veiligheid met het team te voeren
- De tools om het gesprek over veiligheid met het team te voeren
- De kennis om een psychologisch veilige omgeving op te bouwen
- Een actieplan om de stappen te blijven ontwikkelen om die veilige omgeving te bouwen
Wil jij eerst graag weten hoe psychologisch veilig jouw team of organisatie is? Vul de vragenlijst hiernaast in en ontvang meteen een antwoord.
Voor meer informatie over psychologische veiligheid en onze trainingen, kunt u contact opnemen met info@omgadvies.nl
Mensen die met ons een training over dit onderwerp hebben gevolgd, delen het volgende:
“Je moet de steun voelen om je open te stellen en te kunnen vertrouwen en empathie te voelen. De praktijk was erg nuttig. Om te delen met collega’s. Ik zal mijn team ondersteunen met de bouwstenen. Nu in deze tijd is het misschien belangrijker dan ooit. Het zal hen helpen om het beste uit zichzelf te halen. Mijn doel is dat het team geweldig zal samenwerken, ook als ik er niet ben. ”
“Voor mij was dit de beste sessie tot nu toe. Je bent er echt in geslaagd om een omgeving te creëren waarin we een open dialoog konden voeren. Iedereen was gehoord en dat was zo fijn voor de energie. Heel erg bedankt voor deze sessie. “
“Nadat ik het team had beoordeeld, weet ik nu veel beter hoe ik moet omgaan met de problemen die naar boven komen. Het is een goede basis om de mensen in mijn team beter te begrijpen. Ik zal de bouwstenen gebruiken in mijn rol als leider “
“Het zal me helpen om meer structuur aan te brengen in mijn gesprekken. Ik zal de structuur gebruiken om mijn gesprekken met het team gemakkelijker te maken “
“Ik heb een aantal praktische ideeën gekregen over hoe ik die veiligheid kan opbouwen en ik zal de metafoor gebruiken in een teamvergadering om te kijken waar mensen zijn en wat ze nodig hebben”