11 jul 2017
juli 11, 2017

Leerkrachten bedankt!

0 reacties

Dat leerkrachten de dag van vandaag onder grote druk moeten werken daar zijn we het over eens. Natuurlijk denken we allemaal stiekem: maar ze hebben wel héél veel vakantie (en daar zijn we allemaal wel een beetje jaloers op). Tegelijkertijd zouden we niet met ze willen ruilen. Ik in ieder geval niet. Kinderen die alsmaar mondiger en soms zelfs gewelddadiger worden. Ouders die verwachten dat je hun kinderen voor ze opvoedt, en tegelijkertijd boos in de klas staan als je hun kind op iets hebt aangesproken.

Ik zie op de scholen van mijn kinderen dat de leerkrachten onder grote druk staan. Ik zie dat ze, om hun werk écht goed te doen, te weinig tijd en steun krijgen. En tegelijkertijd zie ik een grote betrokkenheid en motivatie bij deze leerkrachten. En dat vinden wij normaal. Als ik daar echter goed over ga nadenken dan ben ik toch stiekem (want mogen we dat hardop zeggen over leerkrachten?) zwaar onder de indruk. Als arbeidspsycholoog vind ik dat dan interessant om daar even dieper in te duiken. En dan kom ik dit onderzoek over zelfdeterminatietheorie bij leerkrachten door Meulenbeek tegen van de universiteit van Twente. De zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan helpt ons in veel gevallen begrijpen waarom mensen wel of niet intrinsiek gemotiveerd zijn. In het kort, deze theorie geeft aan dat het gevoel van verbondenheid, autonomie en competentie psychologische basisbehoeftes zijn die belangrijk zijn voor psychologische groei en welzijn, en bovendien een voorwaarde zijn voor intrinsieke motivatie.

Er is meer onderzoek nodig om dit volledig te kunnen onderbouwen, zo besluit ook Eva Meulenbeek in haar artikel. Maar laat ik aan het einde van dit schooljaar het moment aangrijpen om onze leerkrachten te bedanken voor hun (al dan niet intrinsieke) motivatie het afgelopen jaar! En een oproep aan de directie, het bestuur, de overheid, om vooral te blijven investeren in het welzijn en de psychologische groei van de mensen die onze kinderen mee voorbereiden voor de toekomst. De zelfdeterminatietheorie kan jullie alvast helpen richting geven hoe je dat kan doen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.